banner weblog grethilde

banner weblog grethilde

zondag 8 januari 2012

kruissteekjes borduren



Het begon allemaal met een tentoonstelling: ’’letter voor letter” over Friese merklappen in het Fries Museum in Leeuwarden. Jaren geleden bezocht ik deze tentoonstelling en heb met bewondering gekeken naar zoveel mooie, met de hand geborduurde merklappen. De geschiedenis van de merklap en de verhalen erachter kwamen tot leven.

Dit mooie boek kocht ik over de geschiedenis van de merklap en borduurkunst.


Door te handwerken leerden de meisjes gewenste deugden als netheid, geduld zuinigheid en vlijt. Op de merklappen zijn letters en motieven te zien die als voorbeeld dienden om linnengoed, kleding, damast en lakens te merken. Dit merken was noodzakelijk omdat linnengoed naar een gemeenschappelijk bleekveld werden gebracht om weer spierwit te worden. De meeste meisjes maakten hun merklap op een naaischool, bij een naaivrouw of linnennaaister, als ze al een aantal jaren lager onderwijs achter de rug hadden.



Deze lettermerklap is van Tietje Lieuwes Wiersma, Ternaard,1847-1851, wol op stramien.




De blog van Marcella, Nuttig en Fraai, is inspirerend als je meer wilt weten over “oud goed” waaronder oud handwerk en merk en letterlappen.

De liefde voor  oude handwerken en technieken vind je op de site van het Brouwershuusken 
Het Brouwershuusken is naast een museum in wording ook een handwerkcafé. Ik heb een aantal maanden geleden samen met een vriendin het café bezocht en werd hartelijk door Jo ontvangen. Ik heb genoten de verzameling mooie pronklappen en oude handwerk attributen die ze aan ons liet zien.  

Bij Atelier Laura kocht ik deze kaartjes met borduurgaren van Sajou



Een klein stukje borduurlinnen, ook van Sajou, kreeg ik van Laura en ik heb het gebruikt om de naam van mijn collega te borduren op de map die ik voor haar verjaardag heb gemaakt. 




De kleur van het borduurlinnen past er goed bij.






Je kunt mooie borduurtjes vinden op Laura’s blog -b.v. van november- en ze zijn gratis te downloaden. In haar blogarchief vind je niet alleen borduurtips maar ook foto’s van inspirerende creaties die ze maakt. Je kunt in haar webwinkel behalve borduurartikelen van Sajou ook borduurboeken, tijdschriften, stofjes, stempels en veel mooie accessoires kopen.


6 opmerkingen:

 1. o wat mooi! ik zou willen dat ik zo'n collega als jij had!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lieve Grethilde, vooral eerst bedankt voor het schattige engeltje wat je voor me gemaakt hebt en het lieve kaartje. Je hebt de spulletjes goed besteed, wat een mooie map heb je voor je collega gemaakt, echt super, om jaloers op te worden :-)
  fijne dag
  lieve groetjes Laura

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige map, alles past ook zo mooi bij elkaar.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel mooi werk, heel apart.Kan ik soms het boek Letter voor Letter ven Gieneke Arnolli bij u kopen.Het moet wel in zeer goede staat zijn .Ik wil het gebruiken als kijkboek op de salontafel.Groetjes,Mia Hendrikx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Mia,
   Bedankt voor je reactie! Je kunt het boek: 'letter voor letter' helaas niet bij me kopen; het is te mooi om in te kijken;-). Het boek is te koop bij bol.com voor 32,50.
   groetjes Grethilde

   Verwijderen
 5. Dag Grethilde
  Wat een prachtige map heb je voor je collega gemaakt. Geweldig,om jaloers op te worden. Je borduurblog heb ik met plezier gelezen.
  Groeten Jo

  BeantwoordenVerwijderen