banner weblog grethilde

banner weblog grethilde

zondag 25 mei 2014

Van haver tot gort...en boekweitgrutten


In de lente, wanneer de bomen knoppen krijgen en later hun zaden gaan verliezen, beginnen de eekhoorns en muizen  met het verzamelen van voedsel. In één van de vele holletjes gaan de families eekhoorn en muis druk bezig met het aanleggen van een voorraad.

Ze brengen het voedsel naar een hol, onder een boomstronk of graven een ondiep kuiltje, soms meerdere op een rij. Ze stouwen de kuiltjes vol met graan, nootjes en maiskorrels.

Eekhoorns en bosmuizen eten zowel plantaardig (noten, zaden, vruchten, knoppen en granen) als dierlijk voedsel (insecten, larven, poppen, wormen, slakken).

In de herfst en winter eten de eekhoorns vooral zaden van bomen: hazelnoten, kastanjes, beukennootjes, zaden van dennen, spar appels. 
De eekhoorn is een flinke eter; hij kan de zaadjes van meer dan honderd dennenappels per dag opeten!De wintervoorraad wordt vaak teruggevonden op geur maar soms ook vergeten of niet teruggevonden;-
Familie muis en eekhoorn slaan de voorraad op in één van de vele holletjes rond hun huisje.

Maar eerst is er nog veel werk te doen. De voorraadholletjes moeten worden geveegd en schoongemaakt. Stoffer en blik komen er aan te pas om de rommeltjes op te vegen.


De voorraadzakken worden uitgeklopt. Met de mattenklopper in de hand worden de laatste stofwolken eruit geklopt. Als alles schoon is kunnen de voorraadzakken weer worden gevuld.


 In verschillende holletjes worden voorraadzakken gevuld met boekweit grutten, maiskorrels en grauwe erwten. De gevulde voorraadzakken worden binnenkort in de webwinkel geplaatst.


Drie voorraadzakken; één zak is volgestouwd met boekweit grutten, één met maiskorrels en één met erwten. De afmeting van de voorraadzak is: 9 cm hoog en 6 cm breed; en kosten €4,95 per drie zakjes. De inhoud weegt ongeveer 50 gram per voorraadzak.

Haver en gort zijn bekend. Minder bekend is:

Boekweit (Fagopyrum esculentum) is een plant uit de  duizendknoopfamilie (Polygonaceae)


Het eetbare zaad zit aan dunne steeltjes die als ze rijp zijn makkelijk loslaten.
De vorm van boekweitzaad (als je goed kijkt zie je de driehoekige zaadjes onder de bloemen zitten) komt sterk overeen met die van beukennootjes, al zijn ze kleiner. De korrel is driekantig van vorm en heeft een roodbruine dop. Boekweit is een “pseudograan”, de zaden, het meel en andere afgeleide producten van boekweit bevatten geen gluten. 
Boekweitmeel bevat veel magnesium, kalium en fosfor.  Het is voedzaam en licht verteerbaar. Tegenwoordig wordt boekweit ook geteeld voor de geneeskunde.

Boekweit lijkt een graanproduct maar is het dus niet. Het meel van boekweit kan goed worden gemengd met dat van granen, bijvoorbeeld als basis voor pannenkoeken. Geroosterde boekweitkorrels heten ook wel 'kasha' en zijn bekend uit de Oost-Europese keuken.
De volgende keer meer over hoe je van boekweitmeel heerlijke pannenkoeken bakt, ouderwetse grutjespap kan koken, en wat mijn moeder vroeger zo lekker kon maken:gebakken poffert!
Uit de voorraad (o.a.boekweitgrutten) van familie muis en eekhoorn worden je heerlijke ouderwetse gerechten klaargemaakt!

  Binnenkort drie in de pan (met recept) én grutjespap waar de hele familie van smult. 1 opmerking:

 1. Lieve grethilde.
  Wat een verrassing voor onze familie eekhoorn.
  Zakjes vol met lekkere dingen.
  Zo komen we straks de winter wel door.
  We wachten met plezier op de recepten.
  Mooi lief verhaaltje weer met leuke foto's.
  Hier zou je een mooi boekje van kunnen maken.
  Lieve groeten,
  Els

  BeantwoordenVerwijderen