banner weblog grethilde

banner weblog grethilde

dinsdag 3 september 2013

De poppenwas met Sunlight zeep
Sunlight zeep is één van de weinige ouderwetse schoonmaakmiddelen uit grootmoeders tijd die nu nog te verkrijgen zijn. Sunlight zeep werd vroeger veelvuldig in het huishouden gebruikt. Van dweilen tot de keuken soppen, van wassen tot vlekken verwijderen. Sunlight zeep was lange tijd hét schoonmaakmiddel.


Voor mij is Sunlight zeep niet een “gewone zeep" maar een stukje nostalgie dat mij herinnert aan vroeger. Een mooie gelegenheid om deze zeep even onder jullie aandacht te brengen. 

Mijn gedachten gaan uit naar de boekjes met illustraties van Cornelis Jetses waar moeder aan de wastobbe staat te boenen… bijna ruik je de geur van het sop… heerlijk fris met een vleugje citroen. Met een ouderwetse zeepklopper waar je het stuk Sunlight zeep in doet klop je de zeep tot een schuimend sop. Bij het lezen van het versje “de poppenwas” van Rie Cramer komen de herinneringen aan mijn kleine meis (die nu een grote dame is) weer boven. Ook zij heeft haar eigen poppenkleertjes gewassen in een teiltje met sop.
 Als ik eraan terugdenk…  zie ik het zó weer voor me hoe ze de poppenwas op het droogrek hing…met ouderwetse rondkop knijpers! 

Het boek ‘’Het jaar rond” met sfeervolle illustraties van  Rie Cramer passen  helemaal bij de herinneringen en brengen ze weer naar boven!
De poppenwas

Marietje wast in moeders teil
de kleren van haar poppen.
De jurk met roosjes van Annet
het zomergoed van Lies en Jet  
en nu maar lekker soppen!

Ze slaat de zachte zeep tot schuim
en wrijft de vuile plekken.
De jurk van Jet is bijna schoon 
maar die van Toosje zit gwoon
tot aan de hals vol vlekken!

Marietje wast en wrijft en spoelt
voorzichtig zonder wringen.
Dan hangt ze hoog aan moeders lijn,
in zomerwind en zonneschijn,
de natte poppendingen.

De poppen zitten stil en zoet
te wachten op hun kleren.
Ze weten wel; is alles klaar,
dan gaan ze allen met elkaar
met moes mee uit logeren!


Uit: “Het jaar rond” van Rie Cramer

Speciaal voor de Skuorre fair (voor meer informatie kun je kijken op de blog en Facebook) zaterdag 7 september in Eastermar (Friesland) heb ik de zeepjes in een nostalgisch ruitstofje verpakt en worden de Sunlight zeepjes in mijn kraam te koop aangeboden. 
Nu ook in de webwinkel te koop €3,95 klik HIER om naar de webwinkel te gaan.


 

De Skuorre fair is in de Skuorre (fries woord voor schuur) van Helene Tadema die een prachtige quiltwinkel heeft aan de E.M.Beimastraat 50 in Eastermar (Oostermeer). Je bent van harte welkom zaterdag 7 september van 11.00 uur t/m 17.00 uur! Gratis entree en parkeren.

We zien naar jullie uit!
Jannie en Grethilde
1 opmerking:

  1. Oh, het ziet daar leuk en gezellig uit , spijtig dat het wat ver van hier is.
    Gr, M-J.

    BeantwoordenVerwijderen