banner weblog grethilde

banner weblog grethilde

maandag 14 november 2011

`Klaas`, sinterklaasverhaal van W.G. van der Hulst





Een kleine jongen, met een scheve muts op zijn hoofd, kijkt uit over de zee. Zijn ogen staan verdrietig. Vandaag komt Sinterklaas, maar hij kan niet naar Sinterklaas toe. Dan ziet Klaas iets op de golven drijven. Het is de mijter van Sinterklaas!



De golven dragen de mooie muts helemaal aan land en Klaas grijpt de muts, heel voorzichtig en holt naar huis.
Moeder pakt de mooie muts, en t water druipt in een plasje op de stenen vloer...
Och arme Sint Nicolaas, nu is hij zijn muts kwijt. Och ik begrijp het al dat heeft de wind gedaan. Die heeft de muts afgerukt toen Sint Nicolaas uit Spanje kwam aanvaren over de zee...


 Op de markt is een groot papier aangeplakt. Alle mensen en alle kinderen komen het lezen. Zwarte Piet heeft dat biljet vannacht klaar gemaakt met mooie, heel duidelijke letters en goudpapier.Alle mensen dringen erom heen. En kijk eens wat ze lezen!



En wat doen de mensen en kinderen dan, die de boodschap van Sint gelezen hebben? Ze hollen hard weg...naar de zee, allemaal!



De volgende morgen ging Klaas op reis. En onder zijn linkerarm...droeg hij de muts. Moeder had de muts goed ingepakt. Eerst in een handdoek, toen in een kussensloop en toen in drie grote kranten.



Op de markt is het zwart van de mensen. En daar bij de fontein zat Sint Nicolaas op zijn mooie witte paard.
Klaas zag hem...hij wrong zich tot vlak bij Sint Nicolaas...



Klaas gaf het pak aan Sint Nicolaas en hij begon de dikke rol uit te pakken. Sint zag een rood puntje en zijn ogen begonnen te schitteren, en met een grote ruk zwaaide hij de muts de hoogte in. En alle mensen zagen het. Nu is hij weer de echte Sint Nicolaas...




't Was nacht geworden. Sint Nicolaas wees naar het kleine witte huisje.Bom-re-bom! ging het zacht. Er rolde wat naar beneden in het kamertje, en nog wat...en nog wat!



 De maan scheen door het venster naar binnen. Kijk eens... een spoortrein met wissels en rails en een zak knikkers, en...


Vanachter de wolken lachte de maan...



 Toen reden Sint Nicolaas en zijn knecht weer naar de stad terug. Ze hadden het erg druk. Ze moesten nog over zoveel daken rijden en op zoveel schoorstenen klimmen; want- nu de goede Sint zijn muts weer had, was hij niet meer koud en verdrietig..



Dit prachtige Sinterklaas verhaal is opnieuw door uitgeverij Callenbach uitgegeven. Het boek is een replica van de oorspronkelijke uitgave uit 1945. De tekeningen zijn van W.G. van de Hulst junior.


3 opmerkingen:

 1. Dag Grethilde, via Corrie kom ik op je blog terecht. Wat een prachtige muizen en poppen kom ik hier tegen en zulke leuke tafereeltjes heb je er van gemaakt. Mooi boekje is dit ook. Op de lagere school hadden we een schoolplaat van W.G.Hulst in de klas met een bijbehorend leesboekje.
  Fijn weekend, groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben even op je website wezen kijken.
  Wat een indrukwekkend verhaal.
  Het heeft mij stil gemaakt.

  Groet, Gonny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Is dit mooi boek no ergens tekoop?

  BeantwoordenVerwijderen