banner weblog grethilde

banner weblog grethilde

zondag 2 oktober 2022

Groente en fruit van de moestuin


Hier zijn ze dan...de nieuwe materiaalpakketten: "groente en fruit van de moestuin"!! 

Deze keer verpakt in een papieren tas. 

Heel bijzonder om aan dit ontwerp te werken en het langzaam te zien "groeien".

In elke tas zitten 12 pakketjes. 

Hier zie je Gerrie (ik sta aan de andere kant van de tafel) zo werken wij samen om de tassen te vullen met de 12 verschillende materiaalpakketjes. 

Alle pakketjes groente en fruit (+ de 5 kratjes) zijn apart verpakt in bruine papieren zakjes.  Dit met reden i.v.m. de vele verschillende kleuren groen vilt en bijbehorend DMC garen die voor dit ontwerp zijn gekozen.

Op elk zakjes zit een etiket zodat je precies kunt zien wat er in het pakje zit. 

Voor dit nieuwe ontwerp zijn er een kleine 800 pakjes (met daarin de verschillende materialen: vilt, DMC, wolballen) door onze handen gegaan. 

Dit om jullie een idee te geven van het vele werk voordat een pakket met patroon uitgegeven kan worden;-) 

Het is elke keer weer een feestelijk moment om een nieuw pakket samen te stellen: omdat er veel voorbereiding aan vooraf is gegaan. Bijzonder aan dit pakket is dat het in een ander j(t)asje is gestoken met een hele nieuwe look! 

Bij het ontwerpen van de moestuin was het ook weer zoeken naar de juiste materialen: het afstemmen met Teatske Vergeer voor de kleuren handgeverfd vilt voor de verschillende groenten en fruit, het wachten op de wolballen die in verschillende kleuren en afmetingen speciaal voor dit ontwerp in Nepal zijn gemaakt: zoals deze prachtige kleine aardbeien, ieniemienie wolballetjes!

Al deze mooie en natuurlijke materialen maken er weer een waardevol pakket van, samengesteld met bijpassende kleuren DMC garen. 

Dit materiaalpakket is inclusief patroon met materialen voor: sla, bloemkool, appel, pruim, aardbei (met mandje), bospeen, prei, biet, bonenstaken met tomaat, bonenstaken met boontjes, pompoen en vilt om 5 kratjes te maken.

Een mooie inspiratiebron was de tuin van mijn buren: met prachtige kroppen sla!

De bonenstaken zijn van bamboe; gemaakt van hetzelfde materiaal als de bonenstaken uit de moestuin achter mijn huis maar dan wel wat kleiner. 

Het vilt uit de materiaalpakketjes is met de hand geverfd door Teatske Vergeer. Het verven van vilt is echt een ambacht; ik vind het een levendige uitstraling geven aan de groente. 

De wolballen zijn Fair trade: de vrouwen uit Nepal krijgen een eerlijke prijs voor hun werk.


Bij het materiaalpakket kun je twee artikelen aan het pakket toevoegen: 1:assortiment naalden, 2: prikmatje. *Dit zijn keuzeartikelen.

"
5 naalden op een rij:

1. viltnaald

2. lange naald 

3. rijg- en stopnaald met punt

4. borduurnaald No 7 naaien van dik vilt

5. borduurnaald No 9 naaien van dun vilt & kralen voor ogen


 Het assortiment naalden is in een mooi mapje gestoken

Je hebt deze materialen nodig bij het maken van het pakket: een viltnaald, een grote rijgnaald en een prikmatje. 


Mocht je deze materialen hebben dan hoef je deze niet bij te bestellen.


De viltnaald, rijgnaald en prikmatje heb je nodig voor bloemkool, sla, biet en pompoen. 


De wolballen voor de appels uit het materiaalpakketje hebben net als deze appel een rode blos.

Aan het materiaalpakket is een kleermakerspotlood toegevoegd. 

Het potlood kun je gebruiken om het patroon van de kratjes op vilt over te nemen. De rechte lijnen van het potlood op het vilt kun je heel precies uitknippen over de getekende lijn. Erg handig! 


Je hebt een klein scherp stofschaartje nodig om de rondingen van de blaadjes goed te kunnen knippen. Velen van jullie hebben al zo'n schaartje aangeschaft en hebben zelf ervaren hoe fantastisch de scharen van PAUL knippen. 


De scharen zijn er in 3 verschillende afmetingen. Je kunt de scharen HIER vinden in de webwinkel.
Vind je het moeilijk om een keuze te maken, kies dan voor de kleinste stofschaar. Je zult er geen spijt van krijgen want je zult het in de bieten, prei, bospeen, tomaat en stokboon terugzien.
Heb je eenmaal een stofschaartje aangeschaft, dan kun je de rondingen van een muisje zoals de oren, voeten en armen eveneens heel precies knippen.

Wanneer je de papieren zakjes aan de bovenzijde (voorzichtig) openknipt kun je ze hergebruiken: je bewaart de uitgeknipte patroondelen handig in het zakje. 

Zo houd je de verschillende patroondelen per groente /fruit mooi bij elkaar.

Ik ben nog met de voorbereidingen van de moestuin bezig en kan al wel zeggen dat het een prachtig geheel wordt! 

Hier zie je fluitenkruid, boterbloem en madelief: geplukt om de juiste kleuren vilt en DMC te zoeken voor het bloemen langs het paadje van de moestuin.

In de moestuin komt een bijenkast met daarin een bijenkorf met kleine glazen potjes honing & honinglepel. Een hokje voor alle tuingereedschap, gieter, emmer, teil, bloempotjes, zak met tuinaarde, zakjes zaad ect.

Hoe mooi zal de groente straks in de moestuin groeien!?

Nog even geduld...de moestuin komt in het voorjaar uit.

Op woensdag is er een extra hand en werken Gerrie en ik samen: we zijn o.a. bezig met de onderdelen van de moestuin in wording,  we snijden vilt en stof, knippen DMC garen, vullen zakjes met kleine onderdelen waarvan sommige speciaal voor dit ontwerp worden ontwikkeld en gemaakt. 

Daarnaast zijn we aan het verven, zagen, schuren, lijmen, knippen -drinken tussen alle werkzaamheden koffie met iets lekkers- (net als Mies) en beginnen weer aan de volgende klus.  

Want met enige regelmaat moeten de andere materiaalpakketten en miniaturen weer aangevuld worden. 

Omdat ik werk met een planning verdeel ik mijn uren tussen het ontwerpen, de webwinkel en het maken van materiaalpakketten en miniaturen. 

Daarbij komt het bestellen van materialen en miniaturen bij de groothandels uit verschillende landen, beantwoorden van mail en administratie. Al met al een hele organisatie. 

Omdat bijna alles handwerk is en de uren en materialen kostbaar zijn; worden de materiaalpakketten (en de miniaturen) in serie van 60 of 90 stuks gemaakt. 

En dan is het zover: velen van jullie zie er al naar uit:

Woensdag a.s. worden de patronen gedrukt en donderdag 5 oktober komen de nieuwe materiaalpakketten: "groente en fruit van de moestuin" in de webwinkel en kun je ze bestellen! HOERA!

Als alle pakketten zijn ingepakt en van label voorzien breng ik de bestellingen naar een post depot.


De pakketten gaan op reis en de postbode brengt ze... misschien bij jou?!
4 opmerkingen:

 1. Oohhh, oohh, oohhh, zit ik hier te roepen achter mijn laptop!
  Wat is het allemaal enig!
  Heb zelf jaren een volkstuin gehad met groenten, dus zo leuk om dat allemaal in het klein te zien.
  Grappig die stokken met bonen er langs en dan die mooie pompoenen!
  Die aardbeitjes en bloemkool.... eigenlijk is alles leuk, inclusief de kistjes.
  Mijn complimenten hoor, jullie zijn geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen