banner weblog grethilde

banner weblog grethilde

zondag 10 februari 2013

Tomte in de sneeuw


Astrid Lindgren heeft twee sfeervolle prentenboeken geschreven over een kabouter die op een boerenhoeve woont: “Tomte Tummetot” en “Tomte en de vos”.

Nu de sneeuw neerdwarrelt en het land bedekt met een witte deken van sneeuw; zijn dit mooie boeken om voor te lezen en te bekijken.


Deze nacht fonkelen de sterren helder aan de hemel. De sneeuw glanst wit en het is bitter koud. Op de eenzame, oude hoeve slapen ze allemaal…op een na…dat is kabouter Tomte Tummetot.


Stil doet Tomte Tummetot zijn ronde in het maanlicht. Hij waakt over de hoeve. Op het erf en in de stal, op zolder en in de wagenschuur, overal kijkt hij zorgzaam rond. Zijn kleine voetstappen blijven achter in de sneeuw.


Tomte Tummetot stapt de schuur binnen. De kippen zitten op hun stok en kakelen zachtjes. Ze dromen van het erf en de akker. Tomte spreekt met hen. Dwergenwoorden fluistert hij hen toe: ''veel winters en veel zomers heb ik zien komen en gaan. Heb nog geduld! Spoedig zullen jullie weer op het erf en de akker rondscharrelen".


Daar knarsen voetstappen in de sneeuw. De kippen horen het en de vos hoort het ook. Wie loopt daar buiten rond? De oude Tomte weet hoe hongerig een vos kan zijn. ” Hier zijn grutten, mijn beste vriend. Zolang ik over de hoeve waak, kan iedere kip rustig en veilig op zijn stok zitten”.


De winter duurt lang; hij is donker en koud. En Tomte Tummetot verlangt naar de zon en het licht. In gedachten verzonken strijkt hij langs zijn  baard en denkt: Veel winters en zomers heb ik zien komen en gaan. Kwamen de zwaluwen maar terug! Laat de zomer toch maar gauw in het land komen.


Winter en zomer komen en gaan. Het ene jaar volgt op het andere. Zolang er mensen wonen op de oude hoeve midden in het bos, zolang doet Tomte Tummetot ieder nacht stil zijn ronde en houdt de wacht.


Zie je rond je eigen huis voetstappen in de sneeuw...? Misschien zijn ze van Tomte die ook bij jou zijn ronde doet...!

Vind je het leuk om een kleine Tomte en de vos of een grote Tomte  te maken? HIER in de webwinkel kun je een viltpatroon van de kabouters  bestellen .


Geen opmerkingen:

Een reactie posten